perjantai 17. elokuuta 2012

Vielä on kesää.


Näin kauniisti tuo Kärhö- Clemaattis minua hemmottelee.
En tiedä mikä on oikea nimi.
Sää on varmaan ollut suotuisa koska noin kukkii.
Aienpina vuosia olen vain saanut pari kukkaa ilokseni.

Tuo kukka on isossa ruukussa ja juurien suojana Akilleija. 
Siihen ei tullut kukkia lainkaan vain isojalehtiä .
Nyt jo mietin miten suojaan sen taas talvea vasten.

Kysynki joltain teistä joilla on kokemusta.
Onko parempi syksyllä leikata oksisto alas?
Vai vasta keväällä kun aloitan lämpimällä kastelun ?
Vai eikö varsia saisi katkaista lainkaan ?

Hyvän ohjeen palkitsen arvonnalla.
Palkinto jotain pientä studio-sirkkis tuote.

Siis vinkkejä kommentti lootaan .
Aika on 17.8 - 21.8

Mukavaa viikonloppua kaikille ja nautitaan hetkistä jokaisesta.

20 kommenttia:

 1. Onpa hieno kärhö. En osaa antaa mitään ohjetta talven varalle, mutta itse en katko mitään varsia, vaan taittelen ne päälle suojaksi, vasta keväällä leikkaan vamhat pois.
  Mutta ei nyt ajatella syksyä, kun tuli tämä helle.
  Lämmintä viikonloppua:)

  VastaaPoista
 2. Ihana Kärhö. Olen lukenut jostain, että pitäisi oksat vetää alas ja suojata. Tai nostaa ruukku kokonaan viileään. En ole itse kylläkään kokeillut. Kärkökerhon sivuilla voisi jotain vinkkiä myös olla.

  VastaaPoista
 3. Ainut hyvä kommentti minun suusta on se etten sano mitään. Olen yksi maailman huonoimmista kukan kasvattajista tai en sentään..sillä saan takuu varmasti ne kuolemaan. Taitohan se on sekin =)

  VastaaPoista
 4. En osaa neuvoa... mutta kyllä on todella upea tämä sinun kukkasi !!

  VastaaPoista
 5. Mate, Vekki, Jaana ja Anneli kiitos kommenteista.

  VastaaPoista
 6. upean värinen kärhö.Mulla vain lila ja punainen.
  itse leikkaan vasta kun maa on jäässä.jätän n.10cm.En peitä mitenkään ja hyvin ovat kasvaneet joka vuosi.

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. laitin kärhöistäni kuvia blogiin,niin näet miten mun kärhöt jakselee noilla hoito ohjeilla

   Poista
  2. Käyn katsomassa kiitos Maija.

   Poista
 8. Valtavasti on kauniita kukkia! Näyttää melko samannäköiseltä kuin omani, joka on nyt toista kesää. Omassani on paljon vähemmän kukkia.
  En osaa antaa ohjeita, mutta omani on maassa kasvamassa ja otin syksyllä ennen talvea sen alas maanpintaan. Viime talvena oli paljon lunta päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heleena, kaksi vuotta olen vain saanut pieniä kukintoja mutta nyt upeasti.

   Poista
 9. Kaunis clematis, minulla on saman värinen mutta keskusta erilainen... Huomasin saman, että tänä vuonna ovat kukkineet hurjan hyvin! Ajattelin että runsas kanankakka on tehnyt tehtävänsä. En ole itse leikannut kärhöjä, ne voi laskea alas jos mahdollista, joskus ovat vaan niin tiukasti kiinni, että ei katkomatta saa. Sitten ne jatkavat kasvua seuraavana kesänä joskus jopa aivan kuolleen näköisistä risuista! Siksi ei kannata kauhean innokkaasti keväällä leikellä. Jos versot paleltuu, se lähtee kyllä juuresta kunhan on tarpeeksi syvällä. Mistä tulikin mieleen, miksi se ei ole sinulla maassa? Luulisin siellä paremmin talvehtivan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En asu enään omakotitalossa ja nyt minulla on isolla terassilla ruukkupuutarha. Se on syy miksi pitää yrittää talvehtimista ulkona ja ruukussa.Havutkin menestynyt hyvin mutta Japanin marjakuusi on sanonut nyt itsensä irti ja kituilee vain.

   Poista
 10. Ei ole vielä kokemusta näistä suurikukkaisista kärhöistä että pystyisin neuvomaan. Parasta kai katsoa netistä joltain kärhösivulta, että saat selville kärhön nimen jne. Tietääkseni kaikkia ei leikata ollenkaan, mutta ehkä isokukkaiset sittenkin leikataan? Minulla on vain yksi pienikukkainen krähö. Se pärjää ulkona ilman suojausta ja leikkausta. Mukavan helteistä viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin aikoinaan kokeilin niitä pieniä vaan olivat liian vaatimattomia. Nyt olen siirtynyt isoihin ja tämä kesä on siis hyvä niille.

   Poista
 11. Mie en ole leikannut kärhöä, ei myöskään äiti koskan leikkaa. Äitillä on alppikärhö parikymmentä vuotta ollut mökillä muutaman metrin päässä rannasta. Ei mitään suojauksia ole tarvinnut. Äiti heittää juurelle kahvin porot ja vanhan piimän, kärhö pitää niistä. Kukkii pari kertaa kesässä runsaasti. Ei ole mahollista ottaa sitä enää alas, se on levinnyt omenapuuhun, pihlajaan, lehtikuuseen, sireeniin ja ties mihin, korkeutta varmaankin 15 metriä jos sen suoraks sais.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eija , aika järkevä ohje tuntuisi oikealta.

   Poista
 12. Kärhön kukka on yksi kauneimmista kesän kukkijoista. Itsellä on kärhöt kuistin seinämällä. Leikannut en ole kertaakaan. Kevät talvella oksat toimivat varpusten laulupaikkana.

  VastaaPoista
 13. Heip!
  Kärhöt ovat kyllä ihania, itselläni on sininen Jackmanii, monta vuotta vanha, pienenä se vietti kesät isossa ruukussa kukkien säleikköä vasten, talveksi leikkasin sen n.10-20cm (oksathan kuivuvat)ja istutin juuripaakun maahan. Tällä hetkellä sen juuristo on jo niin suuri että se viettää talvet maahan kaivettuna oman säleikkönsä vieressä ja leikkaan sen edelleenkin syksyisin. Ostaessani tainta (n. 8v. sitten) puutarhuri varoitteli lannoittamasta sitä kanankakalla, joka voi aiheuttaa juuriston mädäntymisen, vaan ainoastaan kastelulannoitteella ja näin olen toiminutkin. En ole suojanut juuristoa mitenkään talveksi mutta ei liene pahaksi vaikka esim. kasvuturpeella talvehtimisen varmistaakin.

  VastaaPoista
 14. Heippa ja kiitos hyvästä ohjeesta. Minulla se joutuu aina olemaan ulkona vaikka on ruukussa. Meillä tässä rivarissa ei ole sellaista tilaa johon sen saisin. Hyvin on selvinnyt tähän asti.
  Tervetuloa lukijaksi :D

  VastaaPoista

Kommentti julkaistaan tarkastamisen jälkeen. Kiitos käynnistä.

Huono näköisen tekeleitä.

Kaihileikkaus vei vanhat silmälasit roskiin ja jouduin odottamaann  uusien lasien saantia 8 viikkoa.  Onneksi neulominen ei vaadi t...