torstai 21. huhtikuuta 2011

Kaunista pääsiäistä

Toivotän tämän Hildegardis von Bingenin myötä pääsiäistä sinulle.

Hän on saksalainen nunna, joka on niin sanottu Speltti- viljan ja erilaisten yrttien "äiti". Hän arvosti ja vaali elämän yksinkertaisuutta. Luonnosta saa kaiken minkä ihminen tarvitsee. Ruoka ja yrtit joilla voi hoitaa ja parantaa ihmistä . Hän valisti oikean ravinnon tärkeyttä ja juuri tuo Speltti-vehnä antoi terveyttä, sen ravintoarvo oli ja on erittäin hyvä. Hän loi myös omalla aikakautenaan yrteistä tehtyjä rohtoja ja niitä nautittiin erilaisiin vaivoihin. Yrteistä uuttamalla voiteisiin lisäen sai erinomaisia ihonhoitotuotteita. Saippuatkin olivat myös yrttipitoisia, aina sen mukaan mihin sitä käytettiin.

Tuon Hildegardisin aikaan nunnat kulkivat kivisissä luostareissa hiljaa, suurissa kirkkosaleissa kaikui heidän kauniit gregoniaaniset laulut. Rukouksessa alaslaskeutuneena hiljaa heidän sanansa kuiski ylös. Kun nunnaksi vihkiytyi lupautui elämään köyhyydessä sekä olemaan vaatimaton. Arkinen työ yhteisöissä vaati paljon aikaa ja tarvittiin monenlaisia taitoja, että ruokaa riitti jokapäivä ja siitä raatu ravinto hyvää. Luostarit olivat hyvin sisäänpäin eläviä  ja vain ulkopuolelta hankittiin sellaisia asioita joita ei itse pystytty tuottamaa. Maataloudessa oli mahdollisesti joku miespuolinen renki ja hänkin luostarin ulkopuolelta. Piispat ja papit olivat silloin aina miehiä ja kävivät nunnaluostarissa pitämässä kirkollisia toimituksia ja poistui sen jälkeen paikalta. Luostarin johtavana nunnana oli Abbedissa jonka valtikan alla elettiin.

Tämän oli pieni lukuhetki ajasta jolloin hiljaisuus oli elämänarvona tärkeä. Kun elimme tuota hiljaista viikkoa ei monikaan muistanut sitä. Samoin tuntuu kuin itse pääsiäinenki on vain eräänlainen syöminki ja juominki aikuisille . Lapsille se on karkkia valtaisia määriä. Ensiviikolla ollaan levottomia liiasta kaikesta.

Meillä täällä pohjanmaalla on lankalauantaina pääsiäis- trullit virpomassa ja illalla mennään katsomaan pääsiäisvalkiaa eli kokkoa.
Oikein mukavaa ja iloista pääsiäistä sinulle ja hymyile auringolle ♥


3 kommenttia:

  1. Minä luen paljon ja minua on aina kiehtonut romaanit, joissa on paljon luostarielämää. Jotain salaperäistä on nunissa ja munkeissa, kun he pystyvät elämään koko ikänsä sellaisessa yhteisössä erillään kaikesta maallisesta. No nykyäänhän niitä ei ole enää kovinkaan suuria määriä ja historiallisina aikoinahan luostariin saatettiin vetäytyä monenlaisista syistä. Kaunista pääsiäsitä sinulle ja kiitos runsaista ja mukavista kommenteistasi.

    VastaaPoista
  2. Hiljaisuus on lääkettä sielulle! Vain linnunlaulu ja tuulensuhina eikä mitään muuta. Mukavaa jatkoa pääsiäisen pyhille!

    VastaaPoista

Kommentti julkaistaan tarkastamisen jälkeen. Kiitos käynnistä.

Huono näköisen tekeleitä.

Kaihileikkaus vei vanhat silmälasit roskiin ja jouduin odottamaann  uusien lasien saantia 8 viikkoa.  Onneksi neulominen ei vaadi t...